Він живе у слові

2014-11-18

321

Нашому видатному земляку, випускнику Первомайської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів №17 , поету, письменнику, кінорежисеру, актору,лауреату Шевченківської премії, премії Вернадського та премії фундації Антоновичів, почесному громадянину міста Первомайська Вінграновському Миколі Степановичу 7 листопада 2014 року виповнилося б 78 років. Пам’ять про Миколу Степановича зберігає музей історії школи. Приємно, що напередодні дня народження поета його родичі передали до музею особисті речі М. Вінграновського.Серед них і ручка, якою він писав, окуляри, люлька, яку набивав табаком і курив,запальничка, посвідчення та медаль «Почесний громадянин міста», фотокартки поета, збірки віршів.

7 листопада було проведено екскурсію по музею для студентів Первомайського політехнічного коледжу.

Традиційно у нашій школі пройшов міський конкурс читців «Поетична пристань», присвячений Миколі Вінграновському.

Слухаєш вірші Миколи Степановича у виконанні учнів і розумієш, що він живе у слові. Він був завжди самим собою – поетом з абсолютним естетичним смаком, з досконалим художнім відчуттям.

Хочеться, щоб усі прочитали тую славу- лірику і ліричну прозу Миколи Вінграновського. Передивилися зняті ним фільми, вслухалися в його неповторний голос. Це голос України, це голос віків минулих і грядущих віків.

У 1966 році поет написав « Останню сповідь Северина Наливайка». Але як болісно вражає нашу свідомість цей вірш, як актуально він звучить сьогодні:

В суцільних ворогах пройшли роки - рої,

Руїна захлинається руїною.

Ми на Вкраїні хворі Україною.

На Україні… в пошуках її.

Забудьмо все у цю священну мить,

Забудьмо наші розбрати і чвари.

Я вас веду – і воля нам горить.

конкурс «Поетична пристань» - 2014

322

Хруленко Т.В., педагог-організатор, Первомайської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №17 ім. Миколи Вінграновського

Кiлькiсть переглядiв: 178

Коментарi